25 Temmuz 2012 Çarşamba

Apple'ın Üçüncü Çeyrek Raporu


Geçtiğimiz çeyrekte kaç adet iPhone, kaç adet iPad, kaç adet Mac satıldı? Bütün bunların cevabı Apple'ın üçüncü çeyrek raporlarını açıklamasıyla netlik kazandı.





Apple, merakla beklenen üçüncü çeyrek raporlarını açıkladı. 30 Haziran ile birlikte biten 2012 üçüncü çeyrek dönemi Apple için oldukça başarılı geçmiş gibi gözüküyor. Bu arada minik bir hatırlatma yapalım. Normalde Haziran ile birçok firmanın ikinci çeyreği, daha doğrusu 2012 yılının ikinci çeyreği bitiyor ancak Apple'ın mali hesaplaması bir çeyrek ileride olduğu için açıkladıkları firmanın kendi üçüncü çeyrek raporu.
Apple bu çeyrekte 35 milyar dolar ciro yapıp 8.8 milyar dolar kar etmiş. Yüksek kar rakamıyla birlikte kasasında nakit paranın da 117 milyar dolar olduğunu belirtelim. Uygulamala geliştiricilerine de 5.5 milyar dolar dağıtıldığı belirtiliyor.

Mac'lerde durum nasıl?
Apple'ın ürün gruplarına tek tek bakacak olursak geride kalan Nisan-Mayıs-Haziran aylarında dünya çapında toplamda 4 milyon 20 bin Mac bilgisayar satılmış. Bunların 3 milyonu MacBook ailesi, 1 milyonu ise iMac ve Mac Pro'dan oluşuyor. Bir önceki çeyreğe göre 3 bin, geçen seneye göre ise 73 bin bilgsayar daha fazla satıldığını belirtelim. Henüz çok büyük bir artış söz konusu değil.
iPod satışları
Gelelim Apple'ın mobil ürünlerine. iPod satışlarınca büyük bir düşüş söz konusu. Geçen sene çeyrekte 7.5 milyon, geçtiğimiz çeyrekte ise 7.6 milyon iPod satan Apple, bu çeyrekte 6.7 milyon satabilmiş. 1 milyona yakın bir düşüş söz konusu. Bundan sonra iPod tekrar toplarlar mı yoksa bu düşüş devam eder mi bilinmiyor. Biraz da Apple'ın karşı hamlelerine bağlı. Yine de iPod'un MP3 çalar piyasasının yüzde 70 hakimi olduğunu söylememiz gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder